Toplotna črpalka ZRAK – VODA

TOPLOTNA ČRPALKA ZRAK – VODA V DELJENI IZVEDBI

Po vsej Evropi stavbe predstavljajo približno 40% potreb po energiji. Uvajanje sistemov učinkovite rabe energije v nove stavbe (PURES – Pravilnik o učinkoviti rabe energije v stavbah) in osveščanje javnosti o možnostih varčevanja energije in povečanja energetske učinkovitosti naših domov tudi v Sloveniji postaja ključno orodje v boju proti globalnemu segrevanju in škodljivim emisijam, ki onesnažujejo okolje.

Ko že govorimo o varčevanju z energijo v naših domovih ne moremo mimo ene najboljših rešitev za ogrevanje doma: sistem s toplotno črpalko zrak-voda v deljeni izvedbi. Sistem omogoča izmenjavo toplote iz zraka na vodo. To je sistem sestavljen iz zunanje črpalne enote v kateri je kompresor, ki absorbira toploto in notranje vodne enote, ki sta povezani med seboj prek inštalacije po kateri potuje freon.

Zunanja enota sistema, nameščena nekje ob hiši, črpa toploto iz okolja, ji dvigne temperaturo in jo s pomočjo tehnologije s skrol kompresorjem, ki izkorišča fizikalne lastnosti freona, prek bakrene inštalacije prenese v notranjo enoto sistema, ki segreva vodo, katera potuje po sistemu vodne inštalacije do ogrevalnih enot v prostoru (ploskovna ogrevala kot na primer talno gretje, radiatorji, idr.).

KAKO DELUJE TOPLOTNA ČRPALKA ZRAK – VODA V DELJENI IZVEDBI

V naravi se toplota iz toplejšega telesa prenese na hladnejšega spontano, toplotne črpalke pa za ta prenos porabijo tudi določeno količino energije v obliki električne energije. Količina energije, ki jo toplotna črpalka porabi za izvedbo te naloge je znatno nižja od tiste, ki jo porabijo konvencionalni ogrevalnimi sistemi. V resnici je toplotna črpalka zrak-voda sposobna proizvajati energijo za ogrevanje in toplo sanitarno vodo z ne več kot 25% električne energije nabavljene prek distributerjev električne energije in z do 75% brezplačne energije črpane iz okolja, tudi pri zelo nizkih zimskih temperaturah. To je mogoče zaradi tehnologije s skrol kompresorjem, ki izkorišča fizikalne lastnosti freona (plin z oznako R410-A), katerega vrelišče je pri -48,5°C. Nekatere toplotne črpalke zrak-voda lahko delujejo tudi za hlajenje poleti, v tem primeru so to tako imenovani reverzibilni modeli.

Učinkovitost in popularnost sistemov s toplotno črpalko zrak – voda

Razmerje med električno energijo, s katero se napaja toplotna črpalka in energijo iz okolja, je odvisno od številnih dejavnikov Za določitev tega razmerja pri toplotni črpalki zrak-voda je potrebno upoštevati temperaturo, pri kateri bo potekala toplotna izmenjava (temperatura ogrevalne vode,temperatura zunanjega okolja) in vrsto uporabljenega medija (freon, plin,idr.). To razmerje oziroma donos (COP) je praviloma večje od 3, in doseže, v nekaterih primerih celo vrednost 6 in več. Zato so toplotne črpalke zrak voda sistemi z visoko učinkovitostjo, ker na splošno zahtevajo le približno 25% pomožne energije (elektrika ali plin), da bi ustvarile 100% toplotne energije. Zaradi visoke učinkovitosti, enostavnosti namestitve ter sprejemljivih investicijskih stroškov ter varčnega delovanja po namestitvi, so sistemi s toplotno črpalko zrak – zrak tudi najbolj popularni. Njihova popularnost je danes zelo visoka tudi zaradi ekoloških subvencij, ki jih država Slovenija nudi lastnikom toplotnih črpalk prek institucije EKO SKLAD.

Sistemi s toplotno črpalko zrak-voda imajo veliko prednosti pred tradicionalnimi sistemi. Ne le, da koristijo energijo iz obnovljivih virov, so učinkoviti in varčni, z njimi pa lahko zadovoljimo tako potrebo ogrevanja prostorov kot ohlajanja prostorov.

Ostale vrste toplotnih črpalk glede na medij izmenjave toplote (voda – voda in zemlja voda) zaradi višje začetne investicije in birokratičnih ovir niso tako popularne kot so toplotne črpalke zrak-zrak in zrak-voda.

Toplotne črpalke voda – voda. Ta vrsta uporablja toploto, ki jo vsebuje voda, kot so na primer površinske vode (reke, jezera, morje) ali podzemne vode. Toplota, ki se  odstrani iz vode se prenese v notranjost hidravličnega sistema, ki nato prenaša toploto v terminale enote. Ventilatorski konvektorji in sevalni terminali so primerni za to vrsto toplotne črpalke. V primerjavi z zrakom vodonosniki žal niso vedno na voljo ali ni dovoljeno, da se jih izkorišča. Dovoljenje za pripravo vodonosnika in namestitev toplotne črpalke voda –voda je potrebno pridobiti v skladu z lokalnimi predpisi.

Toplotne črpalke zemlja – voda. Ta vrsta uporablja toploto iz geotermalnih tal. V ta namen se uporabljajo vodoravni ali navpični kolektorji za izmenjavo toplote. Toplota  iz tal se prenese na hidravlični sistem, ki nato prenaša toploto v terminalne enote. Ventilatorski konvektorji in sevalne terminalne enote so primerni za to vrsto toplotne črpalke. Horizontalni talni kolektorji toplote – tuljave za izmenjavo toplote s prisilnim kroženjem slanice (voda z glikolom), so vodoravno vkopani ne pretirano globoko v tleh, odvzemajo toploto iz tal ter jo dovajajo v toplotno črpalko. Obstajajo tudi vertikalni zbiralniki toplote, kjer se zahteva bolj ali manj globoko namestitev, ki omogoča izmenjavo toplote v globljih plasteh tal.  Dovoljenje za vrtanje v tla in namestitev toplotne črpalke zemlja – voda je potrebno pridobiti v skladu z lokalnimi predpisi.

s6

Za še več informacij pa vas vabimo, da se oglasite pri nas oziroma nam pišite in vas kontaktiramo.