Ogrevanje na plin

Prednosti plinskega ogrevanja

Čeprav je na voljo veliko ogrevalnih sistemov, med vsemi gotovo najbolj prepriča prav ogrevanje na zemeljski plin. Katere so nekatere prednosti plinskega ogrevanja?

Cena ogrevanja na plin: ogrevanje vode na elektriko stane v povprečju tudi do 75 % več. Cena olja je tudi 30 – 50% višja od cene plina. Tako velja ogrevanje na plin ob uporabi učinkovitega plinskega kotla za cenovno ugodno izbiro.
Strokovnjaki ne predvidevajo velikega porasta cene ogrevanja na plin v prihodnosti, medtem ko cene drugih goriv rastejo.
Varstvo okolja: ogrevanje na plin onesnažuje okolje veliko manj kot uporaba drugih fosilnih goriv. Stranska produkta plinskega ogrevanja sta predvsem vodna para in manjše količine ogljikovega dioksida.
Čistoča: pri ogrevanju na plin se ne srečujemo z neprijetnim vonjem, sajami ali pepelom. Ker pomeni ogrevanje na zemeljski plin čistejši vir energije, posledično zahteva manj vzdrževanja in rednega čiščenja grelca ali dimnika. Kljub temu so redni letni pregledi nujni.
Za ogrevanje na plin ne potrebujemo velike cisterne, ki lahko celo toči in zastruplja podzemno vodo, saj teče plin varno po cevi.
Plinsko ogrevanje lahko po želji ali potrebi zrak ogreje na višjo temperaturo kot druga goriva ter pri tem porabi manj energije in prihrani denar.
Ogrevanje na plin ob primernih pogojih in inštalaciji pomeni najboljšo izrabo energije.
Plinsko ogrevanje je varen in prilagodljiv sistem.
Stalen dotok energije: zemeljski plin je do objekta pripeljan po podzemnih ceveh, tako da ni potrebno skrbeti za prazno cisterno ali pomanjkanje goriva. Nikoli niste odvisni od dobave goriva, vremena ali drugih okoliščin.
Morebitne poškodbe v napeljavi so popravljene zelo hitro.
Zemeljskega plina je dovolj, pomanjkanja ni na vidiku.

Varčno centralno ogrevanje stanovanja na plin

Ogrevanje stanovanja predstavlja iz dneva v dan večjo finančno obremenitev, zato je zelo pomembno, da za svoj dom izberemo čim bolj varčno ogrevanje. Med številnimi možnostmi, ki so na voljo danes, je tudi ogrevanje stanovanja na plin. Ogrevanje stanovanja s plinom sodi med najcenejše gretje s konvencionalnimi viri energije. Za varčno ogrevanje na plin je potrebno instalirati plinske peči za centralno ogrevanje. Ogrevanje stanovanja na plin pa ni le varčno, ampak tudi okolju prijazno, saj veliko manj onesnažuje okolje, kot uporaba fosilnih goriv. Da bo ogrevanje stanovanja še bolj varčno, poskrbite za dober prezračevalni sistem. Tako vam ne bo treba po nepotrebnem odpirati oken in na ta način izgubljati toplote.

Plinske inštalacije morajo biti montirane v skladu s pravili. Da se izognete morebitnim težavam, ki bi nastale kot posledica nepravilno montirane plinske inštalacije, naj za montažo vaše plinske inštalacije poskrbijo izkušeni mojstri in strokovnjaki. V primeru, da plinska inštalacija ni montirana pravilno, lahko pride do uhajanja plina, kar lahko vodi tudi do nevarnosti požara. Plinska inštalacija, ki bo montirana pravilno, bo potrebovala tudi manj servisiranja in bo dlje časa služila svojemu namenu.

Plinske peči za centralno ogrevanje je potrebno vzdrževati

Plinske peči za centralno ogrevanje morajo biti nameščene v ustrezno urejenih kurilnicah.

Plinske peči za centralno ogrevanje je potrebno, prav tako kot vse ostale peči za centralno ogrevanje, ustrezno vzdrževati. Peči in celotne plinske inštalacije je potrebno tudi tehnično pregledati ter preveriti, ali celotna plinska inštalacija deluje brezhibno. To je najbolje opraviti pred kurilno sezono, da se lahko napako odpravi pred pričetkom kurjenja. Priporočljivo je tudi, da se plinska inštalacija pregleda po končani kurilni sezoni, ker se tako lahko morebitna okvara, ki je nastala tekom kurilne sezone, takoj odpravi.

Scroll to Top